Η Σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει στη «φαρέτρα» της πολλά μέσα για τη βελτίωση του χαμόγελου και την τόνωση της αυτοπεποίθησης των ασθενών. Ένα από αυτά είναι η λεύκανση.
τι είναι η λεύκανση;
Είναι η ασφαλέστερη και πιο αποδεκτή μέθοδος από τον ασθενή για τη βελτίωση του χρώματος των δοντιών του. Χρησιμοποιούνται ειδικές λευκαντικές ουσίες, οι οποίες εφαρμόζονται στην επιφάνεια των δοντιών κι αλλάζουν το χρώμα τους σε πιο λευκούς τόνους. χρειάζομαι λεύκανση;
Πολλοί ασθενείς φτάνουν στο οδοντιατρείο και μας ρωτάνε αν χρειάζονται λεύκανση. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αισθητικές απαιτήσεις και πάντα υποβόσκει και το υποκειμενικό στοιχείο. Οπότε ο γιατρός δεν θα πρέπει να σας επηρεάσει σε αυτό το κομμάτι, αλλά μπορείτε να αναζητήσετε μαζί με ειδικά χρωματολόγια το χρώμα των δοντιών σας και να δείτε και τους πιο λευκούς τόνους. Η λεύκανση φωτίζει το πρόσωπό μας και μας δείχνει νεότερος και πιο φρέσκους, καθώς με το πέρας της ηλικίας τα δόντια μας γίνονται πιο κίτρινα και προσροφούν χρωστικές.
Από ποια ηλικία μπορώ να κάνω λεύκανση;
Από την ηλικία των 18 και έπειτα συστήνεται η λεύκανση.
Πονάει η διαδικασία;
Ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί ότι η λεύκανση είναι μία σχετικά ανώδυνη διαδικασία, εκτός από τις περιπτώσεις μικρής ευαισθησίας κυρίως στο κρύο. Αυτό συμβαίνει, γιατί η δραστική ουσία του λευκαντικού παράγοντα είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, η οποία μπορεί να διαπερνά την αδαμαντίνη και να διέρχεται διαμέσου των οδοντινοσωληναρίων της οδοντίνης στον πολφό του δοντιού προκαλώντας ευαισθησία. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιοχές όπου έχουν υποχωρήσει τα ούλα και είναι εκτεθειμένες οι ρίζες των δοντιών. Εκεί απλά επιχειρούμε με μικρότερη συγκέντρωση του παράγοντα και η ευαισθησία είναι παροδική. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου είναι ουσίες πιστοποιημένες από ελεγκτικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν βλάπτουν την υγεία των ασθενών. Οι λευκαντικές ουσίες δημιουργούν στην αδαμαντίνη του δοντιού μία πορωτική επιφάνεια της τάξης των 1 με 2 µm, καθώς έχουν pH όξινο. Παρόλαυτα είναι μηδενικής σημασίας βλάβη, καθώς χρειάζεται ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για την παρατήρηση της επιφάνειας αυτής , καθώς τα δόντια έχουν την τάση να επαναμεταλλικοποιούνται.
Μέθοδοι
- Λεύκανση στο σπίτι
Γίνεται λήψη αποτυπωμάτων των δύο φραγμών των ασθενών είτε αναλογικά είτε ψηφιακά με τη βοήθεια scaner και μέσω του εργαστηρίου κατασκευάζονται εξατομικευμένοι νάρθηκες. Οι νάρθηκες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ίδιο τον ασθενή ο οποίος εφαρμόζει το gel του λευκαντικού παράγοντα σε μέγεθος μίας φακής σε κάθε δόντι. Για τη λεύκανση το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου χρησιμοποιούμε λευκαντικό παράγοντα χαμηλότερης περιεκτικότητας (10%), ο οποίος μπορεί να είναι δραστικός για 2 με 3h (αν ξυπνήσει ο ασθενής μετά το πέρας των 3 h τη νύχτα μπορεί να αφαιρέσει τους νάρθηκες, καθώς ο λευκαντικός είναι ανενεργός). Για λεύκανση την ημέρα θέλουμε δύο εφαρμογές υπεροξείδιο του υδρογόνου για 15 με 60 λεπτά έκαστη. Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί δύο με έξι εβδομάδες.
- Λεύκανση στο ιατρείο
Γίνεται εφαρμογή υψηλής περιεκτικότητας λευκαντικού παράγοντα στα δόντια του ασθενούς, αφού απομονωθούν οι μαλακοί ιστοί και προστατευτούν τα ούλα με τη βοήθεια ενός υλικού για αποφυγή εγκαυμάτων. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 20 με 30 λεπτά και απαιτούνται συνήθως τρεις με τέσσερις συνεδρίες, δηλαδή συνολικά ένας μήνας. Επίσης χρησιμοποιείται και λάμπα Led για την καλύτερη ενεργοποίηση του λευκαντικού. Κυρίως αυτή η μέθοδος προτιμάται λόγω του μειωμένου διατιθέμενου χρόνου του ασθενούς και σε περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν αντέχουν τους νάρθηκες το βράδυ. Γενικά είναι προτιμότερο το δόντι να ενεργοποιείται σταδιακά και όχι με βεβιασμένο τρόπο μόνο στο ιατρείο.
- συνδυασμός μεθόδων
Το πλεονέκτημα του συνδυασμού μεθόδων είναι ο μικρότερος χρόνος, αλλά στον αντίποδα βάζουμε το λίγο πιο αυξημένο κόστος.
τι πρέπει να αποφύγω γενικά κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;
Ελαττώνουμε τη χρήση φαγητών, υγρών και ουσιών που χρωματίζουν τα δόντια, όπως τσιγάρο, κόκκινο κρασί, παντζάρια, τσάι, καφέ, κόκκινη σάλτσα, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου coca cola, κεράσια, ρόδι κ.τ.λ. ή προσπαθούμε να μην τα χρησιμοποιούμε 30 με 60 λεπτά μετά την εφαρμογή της ουσίας στα δόντια.
πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;
Εξαρτάται από άτομο σε άτομο και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες του καθενός. Ο ασθενής είναι εκείνος που θα αποφασίσει πότε θα γίνει επανάληψη της λεύκανσης για τη διατήρηση του αστραφτερού του χαμόγελου.
Σχετικά άρθρα
-
Περιοδοντολογία
Τα υγιή ούλα σώζουν ζωές! Η Περιοδοντολογία είναι οδοντιατρική ειδικότητα που αφορά στην μελ… -
Εμφυτεύματα
Τώρα είναι απλό να αποκτήσετε ένα τέλειο χαμόγελο… ΜΗΠΩΣ: – Σας λείπει ένα ή περισσότερα δόν… -
Λεύκανση Φραγμού
Η Σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει στη «φαρέτρα» της πολλά μέσα για τη βελτίωση του χαμόγε… -
Εμφυτεύματα δοντιών
Εμφύτευμα είναι ένα εξάρτημα από τιτάνιο που προσομοιάζει το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Τα … -
Ψηφιακή αποτύπωση με ενδοστοματικό scanner
Άλλη μια από τις τελευταίες επαναστατικές μεθόδους στον τομέα της οδοντιατρικής είναι η η λήψη… -
Σφραγίσματα με laser
Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της οδοντιατρικής έχει οδηγήσει στην αντιμετώπιση των τερ… -
Όψεις Ρητίνης
Οι όψεις ρητίνης είναι πολύ λεπτές επικαλύψεις ρητίνης(0,2-0,5mm) σε ένα ή περισσότερα δόντια … -
Στοματική Υγειινή
Για τη διατήρηση ενός στόματος σε πολύ καλή κατάσταση, πολύ βασικό ρόλο παίζει η σωστή στομα… -
Laser
Τι είναι το Laser; Είναι φως με υψηλή ισχύ. Τι προσφέρει το laser στην οδοντιατρική; Είναι … -
Νόσοι των ούλων
Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα Οι ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια είναι τα ούλα (μαλακοί ιστοί) κ…